Europese volksvertegenwoordiging?

Dit is een beperkte selectie uit de ontelbare voorbeelden van corruptie, bestuursfalen, onwerkbare procedures en andere verbazingwekende gebeurtenissen binnen de EU. Het schip vertrok met de juiste bestemming, helaas lijkt het er op dat men niet in staat is het schip daar te krijgen. Lees en huiver… De bronnen zijn leden van het EU parlement, de Europese rekenkamer en de EU site.

  • De EU heeft zijn eigen champagne, zelfs een eigen whisky label.
  • EU heeft 3,9 miljard euro extra nodig gehad voor onverwachte ‘achterstallige rekeningen’ uit 2013, moest reglementair opgehoest worden door lidstaten..
  • Vicevoorzitter EP, hoofd Werkgroep voor meer lobby-transparantie, verzwijgt zijn eigen lobbykantoor.
  • “Slechts 8 van de 52 (gecontroleerde) doelstellingen waren specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden.”
  • 340 EU ambtenaren gaan in 2014 met vervroegd pensioen vanaf 50 jaar met een pensioen van 9000 bruto per maand. Dit om ambtenaren uit de nieuwe EU lidstaten aan de slag te helpen.
  • Commissie doneerde 16,7 miljoen euro aan een opntwikkelingshulp project in Bangladesh. Over ruim de helft werd nooit verantwoording afgelegd.
  • Slimme Hongaren: vroegen voor de ‘ontwikkeling van een stuk moerasland’ tegelijkertijd bij 2 EU instanties subsidie aan en kregen die ook. Van terugbetaling is geen sprake.
  • In Portugal, Spanje en Oostenrijk werden stukken bos- en rotsgrond opgevoerd als subsidiabele ‘weide’.
  • In 2014 worden 20 mld extra uitgaven verwacht aan achterstallige uitkeringen Cohesiefondsen 2013.
  • In Straatsburg bij een stemming over nieuw EU visserijbeleid (Cadec rapport) zijn bijna 600 amendementen ingebracht vanwege de verschillende belangen van de diverse lidstaten.
  • “Miljarden EU euro’s in zwart Palestijns gat verdwenen”, aldus Europese Rekenkamer.
  • ALLE voorstellen voor besparingen op nieuwe meerjaren begroting worden afgestemd.
  • Over slechts 20% van de 7,5 miljard euro subsidie die de EU jaarlijks aan NGOs geeft wordt publiek verantwoording afgelegd.
  • Van Rompuy: “EU auditors must tone down criticism of Brussels spending”. Oftewel, controlerende instanties moeten hun kritiek op de uitgaven door de EU matigen (ter voorkoming van negatieve beeldvorming)
  • Er ligt een voorstel waarin iedere kritiek op Het Europese Project in één totaalpakket wordt geframed samen met antisemitsme, nationalisme en rassenhaat.
  • Het europarlementslid Dan Dumitru Zamfirescu mag dan een van de actiefste leden van het parlement zijn wat de stemmingen betreft – hij nam al aan 98,61 procent van de stemmingen deel en is daarmee het op drie na actiefste parlementslid van de 760 – hij maakt zich er wel gemakkelijk vanaf. Hij heeft bij de laatste 541 (soms zelfs zeer tegengestelde) stemmingen niet meer op het ‘nee’-knopje geduwd.
  • Een éénmalig en voor vijf jaar gekozen Europarlementslid vanaf zijn 63-ste recht op een nettopensioen van 1.250 euro maandelijks.
  • De 760 Europarlementsleden mogen sinds 2011 jaarlijks 107.000 euro aan belastingsvrije onkosten declareren zonder daarvoor enig bewijs voor te leggen of controle achteraf te krijgen.
  • Op 1 januari 2015 moet er verplicht een “alarm” komen op uw koffiezetapparaat thuis en kinderen onder de 8 jaar mogen geen ballonnen meer opblazen van de EU zonder supervisie. Dit is serieus beleid vanuit de EU.
  • Veel parlementariërs incasseren op vrijdag de dagelijkse vergoeding van € 304,-, zonder ook maar een seconde in het parlement aanwezig te zijn. De meesten gaan direct door naar het vliegveld.
  • Naast het maandelijks basissalaris van € 7956,87 krijgen de afgevaardigden een maandelijkse -belastingvrije!- onkostenvergoeding van € 4299, totaal dus € 12.255,87. Iedere afgevaardigde kan daarnaast elke maand over € 21.209,- beschikken om zijn medewerkers in Brussel, Straatsburg of zijn thuisland te betalen (alle 167 betrapte parlementariërs die hun familieleden hadden betaald konden door de vage en complexe regelgeving een ‘uitzonderingssituatie’ bedenken om hiermee te kunnen blijven doorgaan). De dagvergoeding van € 304,- komt daar nog eens bovenop. Tevens ontvangen ze ook nog eens een ‘residentie-toelage’ van 15% van het basissalaris, een maandelijkse onkostenvergoeding van € 607,- (vicepresident: € 911,-; president: € 1418,-) en kinderbijslag ter hoogte van € 300,- per kind. En nog ruim 10 weken vakantie per jaar. Een voorstel in juni 2013 om dit te verkorten, werd met 508 stemmen verworpen.
  • € 1 miljard euro ontwikkelingshulp voor de Democratische Republiek Congo is ontraceerbaar. EU-president Herman van Rompuy noemde dit ‘slechte PR’.
  • EU-ambtenaren betalen 12% belasting en premies, een kwart van wat veel gewone Europese burgers moeten betalen. Ook de ziektekostenpremies zijn met 2% van het basissalaris veel lager.
  • De EU directeur Handelszaken vertelde lobbyisten voor een Chinese zakenman precies welke Chinese schoenenfabrikanten ontzien zouden worden bij aankomende EU-importheffingen. Als tegenprestatie suggereerde hij betaling op een geblokkeerde bankrekening waar hij na zijn pensionering toegang tot zou krijgen.
  • Meer dan 2 miljard euro aan hulp die vanuit Brussel naar de Palestijnen werd getransfereerd is verspild, onterecht uitgegeven of verloren in corrupte zaken.
  • Volgens de BZ minister Timmermans gaat het Europees Parlement zelf over het gedrag van de Europarlementariërs: “Ik kan ze daar niet op aanspreken. Maar ik geef toe dat ik soms denk: op welke planeet leeft men daar?”
  • Ongeveer 120 miljard euro gaan door corruptie in de EU-landen verloren. Onderzoek wijst erop dat er tot 25% van de waarde van openbare opdrachten zo verdwijnt, aldus de EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, Cecilia Malmström.
  • Het blijkt dat op geen enkele wijze kan worden gecontroleerd of de ingezette financiële middelen ten bate van sociale subsidies in werkelijkheid ook effect hebben.Van 2007 tot eind 2013 geeft het ESF hieraan meer dan 75 miljard euro uit, dat komt overeen met 8% van het EU-budget.
  • Een europarlementariër heeft als onderdeel van alle inkomsten cq. vergoedingen een maandbudget van 4300 euro voor kantoorkosten waarover géén enkele verantwoording hoeft worden afgelegd.
  • De verhouding tussen lobbyisten en europarlementariërs is 40 tot 1. Voor iedere europarlementariër lopen er ongeveer 40 lobbyisten rond uit o.a. de grote bedrijven en banken, millieugroeperingen en brancheorganisaties.

Dit overzicht is al enige tijd geleden tot stand gekomen. Het kan zijn dat hier en daar in de tussentijd al iets is veranderd. Het grote beeld veranderd hierdoor natuurlijk niet. En gedane zaken nemen geen keer. Het geeft een beeld van hoe de mores is binnen de EU.

Rechtsstatelijkheid, representatieve parlementaire democratie, markteconomie, een functionerende persvrijheid en een integere en transparante overheid zijn op z’n zachtst gezegd discutabel op Europees niveau. De EU voldoet aan geen van deze fundamentele voorwaarden volledig. Stemmen op 22 mei betekent legitimatie van alles hiervoor beschreven. De uitslag van de verkiezing en de inhoud van de stem doen er niet toe.

Echter, ik vind dat in een representatieve democratie men ondanks alles van het recht gebruik moet maken om de gewenste richting van de beweging kenbaar te maken. Of het Europees parlement nu wel of niet de naam volksvertegenwoordiging mag dragen, of de uitslag nu wel of niet correct geïnterpreteerd zal worden, of de nationale partijen nu wel of niet in één fractie in het Europees parlement identiek stemmen, niet gaan stemmen op 22 mei draagt niets bij aan het bijsturen naar meer soevereine staten en het stoppen van de uitverkoop van nationale bevoegdheden.

Bedenk wat u overmogen gaat doen in het stemhokje. Er wordt van ons verwacht dat we mensen opnieuw een mandaat geven waarvan we over 5 jaar zeer waarschijnlijk niet kunnen benoemen wat ze voor ons hebben betekend. Ik denk dat hoe groter de afstand tot de kiezer is, hoe slechter de werking van de democratie zal zijn. Er zijn voldoende alternatieven voor de gevestigde pro-EU partijen. Kies voor Europa maar tegen de EU!

 

Plaats een reactie